Vyšiel Hiraxov cestopis z Nového Zélandu a Uletené rozprávky od Olivie Olivieri

Autor článku: Juraj Šlesar
Článok vyšiel: 30. novembra 2010
Zdieľať článok:

V tieto dni vyšli posledné dva tohtoročné knižné tituly z martinského knižného vydavateľstva HladoHlas. Konkrétne sa jedná o foto-cesto-poetopis Nový Zéland od Pavla „Hiraxa“ Baričáka, teda príjemnú knihu záberov z prekrásneho Nového Zélandu s poetickými popismi jednotlivých farebných fotiek.

Sám autor k obsahu novinky uviedol: „Oproti panamsko-kostarickému cestopisu Úcta k prírode a úsmev ako zmysel života je táto kniha vyskladaná iba z nádherných fotografií prírody z pozemského neba, Nového Zélandu. Ak má totiž naša matička Zem raj, tak jeho časť je určite aj tu. Nejedná sa teda o klasický cestopis, kde je textu z putovania, zážitky a špecifiká krajiny. Sú to len farebné fotografie doplnené poetickými popiskami, ktoré v spojitosti s čarom záberov nemajú za cieľ nič iné, ako naplniť vnútro ľudí harmóniou, láskou a pozitívnou energiou. Kniha je dvojjazyčná, teda v slovenčine ako aj v angličtine.“

Druhou knihou sú Uletené rozprávky pre veľké deti a malých dospelých od bratislavskej autorky Olivie Olivieri, ktorá v lete zabodovala s humornou paródiou Cicuškine zápisky. Čerstvé rozprávky sú rovno aj maľovanky, teda dieťa si môže knihu samo vyfarbiť aj ilustrovať, pretože v publikácii sú zámerne vložené prázdne strany. „Je to prvá kniha na svete, do ktorej sa môže čmárať. Čo môže – musí! Textovo sú to veľmi moderné texty so skrytým výchovným efektom na potomkov, ktorí sa radi prejedajú, neustále vysedávajú za počítačom či hrajú sa s mobilom,“ povedala Olivia Olivieri.


Niekoľko záberov z cestopisnej knihy fotografií Nový Zéland spolu s Hiraxovým jedinečným komentárom:

Strom vo vetre svetla (Devenport, Auckland)

Keď sa more miluje so svojim brehom... (Hahei)

Keď ráno rozdáva karty cez farby... (Hahei)

Len tak, uletieť... (Redwoods, Rotorua)

Keď duša cez oči spieva radosťou (Hanley Park, Masterton)

Nemôžete dať svetu krajší dar ako vlastné šťastie (Hanley Park, Masterton)

Zaujímavé linky:

Pavel Hirax Baričák: Nepíšem literatúru a už vôbec nie hodnotnú!

Zdieľať článok:
O autorovi
Juraj Šlesar

Zaujímajú ťa novinky z knižného sveta? Prihlás sa na odber nášho newslettra.