Knižné tipy: Pokorený Roth, otrasený Murakami a dobrodružný Červenák

Autor článku: Juraj Šlesar
Článok vyšiel: 15. novembra 2010
Zdieľať článok:

Celý minulý týždeň sa v Martinuse niesol v duchu dvoch udalostí – priniesli sme vám priam už tradičnú akciu Antistresový týždeň, vďaka ktorej môžete získať poukážku na 5 EUR a ušetriť si stres z vianočných nákupov (pozor! akcia trvá aj tento týždeň!) a hlavne – pripravovali sme pre vás naše novučičké, nádherné kníhkupectvo priamo v centre Žiliny! Celé dni sme zakladali tisícky nových kníh do nových regálov, opájali sa omamnou vôňou dreva a kníh a tešili sa na prvých zákazníkov. Takže ak ste zo Žiliny alebo okolia, prípadne budete mať cestu okolo, určite sa zastavte v SC Mirage v našom novom kníhkupectve! Čakajú tam na vás tisícky kníh, dobrá káva, mäkký koberec, pohodlné kreslá a príjemná obsluha. Veď každý týždeň vychádza toľko dobrých kníh. Napríklad tieto… 🙂

Sú spisovatelia, pri ktorých stačí povedať  „Vyšla nová kniha XY-a.“ a úspech je zaručený. Okamžite sa z nej stane bestseller. Inak tomu nie je ani v prípade najslávnejšieho japonského autora – Haruki Murakamiho. Napriek tomu, že japonská literatúra je v Európe prakticky neznáma, dokázal získať tento autor priam kultový status vďaka románom ako Hon na ovcu, Kafka na pobreží alebo Norské drevo. Murakami je iný, svojský, zvláštne cudzí, ale napriek tomu blízky srdcu čitateľa všade na svete. Práve vďaka tomu má aj na Slovensku tisícky fanúšikov, ktorí si určite nenechajú ujsť jeho zbierku poviedok Po otřesech, ktorú autor napísal ako priamu reakciu na zemetrasenie v Kobó a sarinový útok v tokijskom metre. Murakami opäť dokazuje, že je pán spisovateľ, ktorý sa nestratí ani na obmedzenom priestore poviedky. PS: Už onedlho vyjde v slovenčine (!) prvý diel jeho trilógie Kronika vtáčika na kľúčik (Straka zlodejka), tešíme sa! 🙂 (viac info)

Vydavateľstvo Tatran, mi je veľmi sympatické. Keby bolo človekom, tak je dávno zatvorený za schizofréniu, ale našťastie je to vydavateľstvo, a tak len môžeme krútiť hlavou, ako raz vydajú Súmrak a potom Vlhké miesta. Raz je to Jedz, modli sa a miluj a vzápätí Príbeh Edgara Sawtella. A teraz je kyvadlo opäť na strane kvalitnej európskej literatúry, za ktorú by sme mali Tatranu postaviť sochu. 🙂 Román Priateľ do dažďa sa stal v Nemecku absolútnym hitom a bestsellerom. A oprávnene. Je moderný, úprimný a hlavne reálny. Opisuje vzťah dvoch ľudí, ktorí si začali dopisovať cez internet len vďaka preklepu v emailovej adrese. Hoci ani jeden z nich nehľadá partnera, po istom čase netrpezlivo čakajú na odpoveď toho druhého, začínajú byť závislí od svojich mailov, až sa nakoniec musia zamyslieť, čo ich k sebe priťahuje. A či sa chcú naozaj stretnúť. Veď ona je šťastne vydatá a on čerstvo rozídený. (viac info)

V súčasnej americkej literatúre je len pár mien, ktoré sú rovnako uznávané ako práve Philip Roth. Slovenský čitateľ ho môže poznať vďaka románom Everyman/Ktokoľvek alebo Rozhorčenie, z ktorých ani jeden sa nestal na Slovensku práve bestsellerom, ale fanúšikovia kvalitnej literatúry si k nim určite našli cestu. A to isté odporúčam aj pri jeho najnovšom románe Pokorenie. Tentoraz je hrdinom slávny divadelný a filmový herec Simon Axler, ktorý sa vo veku šesťdesiatich piatich rokov stane obeťou psychickej krízy – odrazu nie je schopný hrať, stráca uveriteľnosť, dôveryhodnosť, a uvedomuje si to nielen sám, ale nanešťastie vidia to aj kritici. Prichádza depresia, a to až taká hlboká, že sa rozhodne na mesiac uchýliť do psychiatrického ústavu a po jeho absolvovaní sa utiahne na vidiek. Medzičasom ho opustí manželka a syn zomrie na predávkovanie drogami. Hrdina ostáva sám, apatický a nespoločenský. (viac info)

Tak na túto knihu som sa tešil od momentu, kedy som dočítal posledné riadky prvého dielu Báthoryho dobrodružstiev – Strážcovia Varadína. Čoraz známejší a populárnejší slovenský autor Juraj Červenák začal s písaním ságy, aká tu už dlho nebola. Bohaté skúsenosti s fantasy literatúrou mu umožnili vytvoriť postavu kapitána Kornela Báthoryho – legendárneho bojovníka z protitureckých vojen, ktorá je uveriteľná, reálna, ale napriek tomu má nádych neohrozenosti ála Indiana Jones. Výsledkom je výborný, veľmi dobre čitateľný historický román, z ktorého priam dýcha atmosféra stredovekého Uhorska. V druhom (veľmi voľnom) pokračovaní nás autor zoberie do podstatne exotickejších končín. Okolnosti donútia Báthoryho vydať sa až do ďalekej a tajomnej Sýrie… (viac info)

Slovenská spisovateľka s menom Olivia Olivieri? Nebojte sa, rodičia k nej skutočne neboli tak krutí. Je to len pseudonym, za ktorým sa skrýva autorka populárnych Cicuškiných zápiskov. Zápisky písané z pohľadu jednoduchej bratislavskej blondíny sa stretli s veľkým úspechom, ale len málokto vie, že Olivia je v skutočnosti matkou dvoch detí, a tak má množstvo skúseností s vymýšľaním rozprávok. Olivia sa o svoje rozprávky našťastie rozhodla podeliť aj s ostatnými a výsledkom je kniha – Uletené rozprávky pre veľké deti a malých dospelých.  Okrem prekrásnych moderných rozprávok sú v knihe dokonca aj voľné strany, kde si môže vaša ratolesť rozprávku graficky ilustrovať úplne sama. A nemajte strach – kniha je testovaná na deťoch. 🙂 (viac info)

O tejto knihe som sa náhodou dozvedel v jednom zahraničnom článku. Stačilo len pár obrázkov a už som písal do našej redakcie s prosíkom, aby sme ju zaradili do ponuky. Dámy a páni, predstavujem vám najroztomilejšiu knihu, aká bola kedy vydaná! Kniha je plná obrázkov práve narodených, maličkých, rozkošných, huňatých (ale aj nehuňatých) zvieratiek z celého sveta! Stránka www.zooborns.com vybrala tie najkrajšie obrázky, aké na nej boli kedy zverejnené a vytvorila túto knihu, ktorá poteší každého milovníka zvieratiek. A garantujem vám, že vaša priateľka/manželka bude pri pohľade na rozkošné mláďatká pišťať tak, že vám popraskajú okná. 🙂 Navyše, 10% z ceny knihy ide na konto „Conservation Endowment Fund,“ ktorý sa snaží o zachovanie ohrozených druhov na našej planéte. Jednoducho dokonalý vianočný darček! Ale objednávajte už teraz, dodacia doba je dlháááá! 🙂
PS: Kniha je síce v angličtine, ale obrázky fungujú univerzálne, bez ohľadu na znalosť jazyka. (viac info)

Zaujímavé linky:

Pozrite si obrázky z najroztomilejšej knihy na svete 🙂

Zdieľať článok:
O autorovi
Juraj Šlesar

Zaujímajú ťa novinky z knižného sveta? Prihlás sa na odber nášho newslettra.